Als ik je een jaar geleden had verteld dat je nu meer zou thuiswerken dan ooit tevoren, had je me waarschijnlijk vreemd aangekeken (als ik je had verteld over anderhalvemetersamenleving, snelteststraten en blokjesverjaardagen had je me waarschijnlijk nog veel vreemder aangekeken).
De coronapandemie heeft zijn weerslag op velen van ons en zeker ook op de thuiswerker. In april was je misschien druk met het creëren van je werkplek thuis en moest je wennen aan het werken op afstand. Inmiddels ben je er waarschijnlijk aardig aan gewend. Maar met het vallen van de blaadjes en het vooruitzicht nog maanden thuis te moeten zitten, wordt het er niet makkelijker op. Steeds meer mensen krijgen last van het thuiswerken: het missen van collega’s, geen dagelijkse ritje naar kantoor, het minder zien en spreken van andere mensen of minder afwisseling van omgeving. Thuis is het taai! Wat kan jouw werkgeluk vergroten?
Thuiswerk gelukgevers & geluknemers
Misschien ken je de invuloefening waarbij je op een rijtje zet wat jouw energiegevers & -nemers in je werk en in je thuissituatie zijn. Een mooie oefening die je inzicht geeft in waar jouw energie weglekt. Hier vind je de oefening uit mijn boek Grip op je stress.
Je zou deze oefening ook kunnen gebruiken om rond werkgeluk je gevers & nemers in kaart te brengen:
-
Zet voor jezelf op een rijtje wat voor jou de voordelen zijn van thuiswerken. Waar krijg je energie van, wat vind je prettig, wat geeft jou werkgeluk?
-
Zet vervolgens op een rijtje wat voor jou de nadelen zijn van thuiswerken. Wat vreet jouw energie, wat maakt je ongelukkig?
-
Bekijk de verschillende rijtjes. Wat valt je op? Is er balans tussen de zaken die je gelukkig en ongelukkig maken?
-
Bedenk wat je zou kunnen doen om de zaken die je ongelukkig maken aan te pakken. Welke oplossingen kun je bedenken?
Oplossingen
Vooral die laatste stap is belangrijk: wat kun je doen om ervoor te zorgen dat de factoren die je minder gelukkig maken bij het thuiswerken te verkleinen? Het loont zeker de moeite om hier aandacht te besteden, want de kans dat je nog langere tijd thuis moet werken is groot. En volgens mij zijn er heel wat zaken die jij kunt doen om je werkgeluk te vergroten, maar daar moet je wel zelf je best voor doen. Werk aan de winkel dus!
Ik geef je enkele voorbeelden van factoren die vaak genoemd worden als nadeel van het thuiswerken. En enkele mogelijke oplossingen daarbij:
-
Ik zie minder collega’s: probeer minstens eenmaal per week met collega’s een online koffiemoment in te plannen om bij te praten over zowel werk, maar zeker ook over privézaken. Bespreek hoe het met iedereen gaat.
-
Ik mis een fijne werkplek: mocht je het nog niet gedaan hebben, haal dan je fijne bureaustoel, tweede scherm of laptopsteun op van kantoor en richt thuis je werkplek goed in. Zorg daarnaast voor voldoende licht en een opgeruimd bureau; dat komt je concentratie ten goede.
-
Ik beweeg veel minder: thuis zijn het koffieapparaat, de printer en het toilet waarschijnlijk dichterbij dan op kantoor. Hierdoor maak je minder meters. Bovendien mis je je reisbewegingen. Probeer een goed moment op de dag te vinden om naar buiten te gaan om te gaan wandelen, fietsen of sporten. De een wil dat ’s ochtends vroeg om in de werkmodus te geraken, de ander wandelt tijdens de lunch en weer een ander aan het einde van de dag om je werk los te kunnen laten. Ik hoor steeds vaker dat collega’s samen gaan wandelen, is dat voor jou een optie?
-
Ik mis steun of sturing: niet alleen jij, maar ook je leidinggevende moet wennen aan deze situatie. En doordat je elkaar nu minder ziet en waarschijnlijk ook minder spreekt, kun je begeleiding van je leidinggevende of collega’s missen. Probeer hier samen een oplossing voor te bedenken, bijvoorbeeld door elkaar elke week op een vast moment te spreken.
-
Ik mis structuur of motivatie: al thuiswerkend ziet je werkdag er anders uit dan normaal. Het kan lastiger zijn om thuis in je ‘werkmodus’ te geraken en op tijd aan je werk te beginnen. Anderen vinden het thuis lastig om zich voldoende te concentreren. En hoe lukt het jou om thuis je werk weer los te laten? Je leest hier meer over in mijn blog Efficiënt thuiswerken.
Misschien heb je nog niet voldoende aan deze tips. Of loop je tegen hele andere zaken aan? Ik hoor het graag van je. En ik denk graag met je mee over oplossingen die jou helpen om prettiger thuis te werken! Neem gerust contact met me op.
Door Annemiek Tigchelaar