Op tijd starten en stoppen bij thuiswerken

Thuiswerken neemt bijzondere uitdagingen met zich mee rond zelfdiscipline, motivatie en werkgeluk. Hoe zorg je voor een fijne, maar ook productieve werkdag thuis? Je werkdag bestaat uit drie fasen: je maakt een start in de ochtend, daarna moet je zien vol te houden en aan het einde sluit je je werkdag af. Elk van deze fases kent zijn eigen uitdagingen, zeker in de thuiswerk situatie.

De start van je werkdag

Hoe verschijn jij aan de start? Goed uitgerust na een goed ontbijt, of maak je een valse start en lees je je mail al in bed of klap je je laptop open tijdens het ontbijt? Wat je kan helpen om je werkdag goed te beginnen of om een duidelijke overgang van je privéleven naar je werk te maken. Hou jezelf een beetje voor de gek en doe alsof je echt naar je werk gaat. Maak je werkplek klaar, trek je werkkleding aan, zet werkmuziek op en pak je werk-koffiemok; alles wat jou kan helpen om in de juiste werkmodus te komen. Daarna maak je een goede start door niet met je mail te beginnen, maar eerst je doelen en je planning voor deze dag helder te krijgen; zo krijg je meer gedaan vandaag!
Lees hier meer over uitstelgedrag stoppen.

Volhouden

Eenmaal gestart liggen er andere uitdagingen op de loer. Hoe hou je je werktempo en je werkplezier vast terwijl je op afstand werkt. Een hele uitdaging voor sommigen. Zorg ervoor dat je je energie goed over de dag verdeelt en neem geregeld een pauze of gezonde snack. Zorg ook voor voldoende contact met collega’s of anderen om je verbonden te blijven voelen. Eenzaamheid ligt altijd op de loer voor de thuiswerken en dat vraagt om jouw creativiteit. Misschien kun je online koffie drinken, of wellicht is een lunch wandeling met nabij wonende collega’s wel mogelijk?
Een andere uitdaging is het vasthouden van je concentratie. Afleidingen van buitenaf zoals telefoon of binnenkomende berichtjes, maar ook afleiding van binnenuit (storende gedachten in je hoofd), vragen om je aandacht. En zijn er misschien ook nog kinderen of het huishouden die om jouw aandacht vragen. Lastig. Zorg voor concentratie-uren: momenten op de dag dat je niet wordt gestoord en echt meters kunt maken. Ook wat frisse lucht en beweging tussendoor zorgen ervoor dat je fris en geconcentreerd blijft.
Lees meer over het stoppen van onderbrekingen in Outlook.

Je werkdag afronden

Stoppen met je werk, je werk loslaten en ’thuis’ komen zijn erg lastig voor de thuiswerker. Spreek met jezelf af hoe laat je stopt met werken en begin op tijd met het afronden van de laatste zaken. Om je hoofd tot rust te laten komen, kun je noteren waar je mee bezig was en wat je niet wilt vergeten voor je volgende werkdag. Klap hierna je laptop dicht en ruim deze op als deze in het zicht ligt. Zorg er nu voor dat je je werkmodus los kunt laten. Doe een boodschapje, trek je sloffen aan of dim het licht; alles wat jou helpt om te ontspannen en echt thuis te komen. Geniet van je avond! (En nee niet ’s avonds je mail checken, morgen is er weer een dag.)

Heb je hulp nodig bij efficiënt thuiswerken of het verhogen van je thuiswerkgeluk? Ik help je graag met persoonlijke coaching (dat kan prima op afstand) of een training Efficiënt (thuis)werken.

Door Annemiek Tigchelaar