Zo stop je uitstelgedrag: Slik de kikker

Stel je bent helemaal op orde. Je weet precies wat je moet doen vandaag. En je hebt zelfs een planning gemaakt wat je wanneer gaat doen. Waardoor lukt het dan toch vaak niet om je aan die planning te houden? Hoe stop je je uitstelgedrag? En waarom doen we vaak niet wat we moeten doen?

Onderbrekingen

Dat heeft te maken met twee dingen: onderbrekingen die van buitenaf komen en onderbrekingen die we onszelf aandoen. Die eerste onderbrekingen zijn de telefoon die gaat, nieuwe e-mailberichten of een collega die iets komt vragen. Dat kan heel vervelend zijn en het kost je veel concentratievermogen, maar dit is niet waar ik het nu met je over wil hebben. Ik wil het hebben over die tweede soort: onderbrekingen die we onszelf aan doen. Dat je eerst koffie gaat halen, het printpapier bijvult, je bureau opruimt, nieuwe e-mail gaat lezen of iets gaat opzoeken voordat je echt aan die belangrijke (maar vervelende) taak gaat beginnen. Kortom uitstelgedrag. Heel menselijk. Heel normaal. Ook ik heb er last van (zo stel ik het schrijven van nieuwsbrieven altijd uit…..). Maar soms wel heel vervelend.

Uitstelgedrag is een gewoonte

Uitstelgedrag is het voor je uit schuiven van taken waarvan je eigenlijk vindt dat je ze zou moeten doen. Uitstelgedrag is een gewoonte en gewoontes hebben de neiging om te blijven. Ongeveer een kwart van de mensen geeft aan last te hebben van chronische neiging tot uitstellen! Uitstellen gebeurd onbewust; onze ‘wil’ is niet sterk genoeg om bewust te kiezen om anders te handelen. Lastig dus! Hoe verminder je uitstelgedrag?

Slik de kikker

Zelf vind ik de beste tip tegen uitstelgedrag de volgende: slik de kikker! Hierbij staat de kikker voor de vervelendste en moeilijkste taak die je moet doen op een dag. Begin je dag met het slikken van die kikker en er kan je niets ergers meer overkomen! Je zult je geweldig voelen. Dit geeft je energie! Laat je die kikker echter op je bureau zitten dan wordt hij steeds groter, viezer en moeilijker om op te eten. Hij vreet dan energie.

Dus zoek ’s ochtends je kikker, slik hem, en voel je geweldig!

Tackel je uitstelgedrag

Bedenk dat iets afmaken je een geweldig gevoel geeft. En maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk om ook echt te kunnen beginnen: bedenk goed wat je écht moet doen, hak grote klussen in hapklare brokjes, zet alles klaar en begin! Stop je uitstelgedrag en slik je kikker. Niets heerlijkers dan kunnen afvinken wat je hebt gedaan. Done!

Heb je een zetje in de goede richting nodig? Meer bereiken of efficiënter werken? Bekijk onze mogelijkheden rond persoonlijke stress coaching.

Door Annemiek Tigchelaar