Werken zonder haast, want haastige spoed is zelden goed

Laten we ons minder gaan haasten, want als er een gezegde is dat klopt als een bus dan is dat wat mij betreft ‘haastige spoed is zelden goed’. Ik heb zelf een grote hekel aan het nare gevoel dat haast mij bezorgd, bovendien komt het mijn prestaties niet ten goede. Ik zal je zo vertellen hoe dat komt, maar laat ik eerst duidelijk maken wat ik precies bedoel.

Snel werken zonder haast

Met je niet meer haasten bedoel ik niet dat je maar rustig aan moet gaan doen of langzamer moet gaan werken. Zeker niet. Met hard of snel werken is niets mis, maar dan zonder haast. Haast is de druk of stress die je jezelf – in je hoofd – oplegt. Het is het stemmetje dat je aanspoort om iets nog sneller te moeten doen, om meer voor elkaar te krijgen of om iets eerder af te maken. Ik wil best snel werken, graag zelfs ik kan niet anders, maar dan zonder dat stemmetje in mijn hoofd dat me steeds vertelt dat ik nog zo veel te doen heb en echt een beetje voort moet maken. Dat irritante stemmetje geeft mij druk en stress en daar wil ik vanaf!

Meer fouten

Op het moment dat je haast, druk of stress voelt, veranderen er processen in je hersenen. Onder invloed van stresshormonen vermindert de werking van je neocortex, het gebied waar je geheugen en intellect huist, en ga je meer werken vanuit instinctief gedreven hersendelen. Anders gezegd: onder invloed van stress lukt het je minder om goed na te denken, bewuste keuzes te maken of overzicht te bewaren. Bij stress zal je meer op de automatische piloot functioneren en daarmee minder creatief zijn en meer fouten maken. Je begrijpt dat dat je werk niet ten goede komt!
Stap uit je hamstermolen

Hamstermolen

Voel je je zo nu en dan net een hamster die in zijn molentje rondjes aan het draaien is? Je werkt op topsnelheid en hebt niet eens meer tijd om om je heen te kijken? De kans is groot dat je op deze momenten te veel haast en stress hebt en niet meer goed kunt nadenken. De oplossing is heel simpel: stap even uit je molentje! Haal adem, neem een korte pauze en overzie je stressgedrag. Hierna kun je weer rustiger nadenken, krijg je meer overzicht in waar je mee bezig bent en kun je betere keuzes of prioriteiten stellen. Anders gezegd: door je minder druk te gedragen, zal je je ook minder druk voelen.

Deadline junk

Mocht je nu denken ‘ja maar ik heb druk nodig, tegen een deadline werk ik altijd beter’, dan heb je geluk. Mogelijk ben jij iemand die met een beetje positieve stress net wat meer energie krijgt om goed te presteren. Dat kan inderdaad heerlijk zijn! Maar pas op, mocht de stress te hoog worden of te lang duren, dan zal ook bij jou het vermogen om goed na te denken en goed te presteren verdwijnen. En dan wordt het wel heel moeilijk om je deadline te halen!

Kortom; hou je net als ik van snel werken, maar dan wel op een fijne en productieve manier? Stop met haasten!
Meer over de mogelijkheden waarmee ik jou grip op je stress, tijd en e-mail geef, lees je hier.
Door Annemiek Tigchelaar