Je moet gewoon wat beter plannen! Misschien krijg jij deze dooddoener in stressvolle periodes wel eens om je oren. Of: volg eens een training timemanagement, dat helpt tegen je werkstress. Helaas klopt dat niet helemaal. Een planning helpt op zich niet tegen stress en ik leg je uit waarom.
Veel mensen hebben het druk, daar is niets vreemds aan, maar niet iedereen ervaart evenveel stress bij eenzelfde stapel werk. Stress is dat vervelende, opgejaagde gevoel van binnen. De een heeft rusteloze benen, een ander buikpijn, een hogere hartslag, stijve schouders of hoofdpijn. Het gekke is dat een drukke dag of een volle to-do lijst je op zich geen stress geven. Daar is iets anders voor nodig.
Drukte –> Negatieve gedachten –> Stressgevoel
Niet je volle agenda, maar de gedachten die je daarbij hebt geven je een gevoel van stress. Door gedachten als ‘ojee ik krijg dit nooit af’, ‘ik ben een waardeloze collega’ of ‘dit gaat vast verkeerd’ krijg je een vervelend gevoel. Deze gedachten komen ongemerkt, vliegensvlug en in allerlei variaties bij je op. Dit gaat helemaal vanzelf, zonder dat je de gedachte zelfs maar door hebt. Ongemerkt leg je jezelf door deze gedachten als het ware druk op en geef je jezelf hiermee een stressgevoel. De een doet dit sterker en voelt dus meer stress, dan de ander. Deze gedachten zijn overigens heel normaal. We zijn als mens een sociaal dier en willen nou eenmaal graag onze taken goed doen en op tijd afhebben.
Het is dus niet de drukte an sich die jou stress geeft, maar de onbewuste, automatische processen in je hoofd die daarvoor zorgen. En hoe zou het maken van een planning je hierbij moeten helpen? Lastig inderdaad. Een planning kan je maar beperkt helpen om minder stress te voelen.
Door een planning krijg je meer gedaan
Het maken van een planning kan je wel meer overzicht geven in wat je allemaal moet doen. Vaak geeft dit een fijn gevoel, doordat je vertrouwen groeit dat je het allemaal af gaat krijgen of dat je niets zal vergeten. Je krijgt dus meer positievere gedachten en dat is natuurlijk mooi. Waar een planning echt heel goed bij helpt is je helpen met de juiste taken op het juiste moment doen. Dus minder tijd verlummelen met onbeduidende zaken. Een planning helpt je dus met je beter focussen. En door het maken van een planning krijg je vaak meer gedaan. Wauw, dat zal je zeker positieve gedachten en dus een goed gevoel geven!
Drukte –> plannen –> positiever gevoel –> minder stress
Het werken met een planning is dus een geweldig hulpmiddel om overzicht te krijgen, je focus te verhogen en meer gedaan te krijgen. Super. Maar het zorgt er niet voor dat je het minder druk hebt. Je hebt nog altijd even veel te doen, maar je krijgt je taken wel gemakkelijker weg gewerkt. Door het maken van je planning kijk je met meer vertrouwen naar je berg werk, dat geeft je dus een positiever gevoel en daardoor voel je minder stress. Je planning draagt dus bij aan een positievere mindset en dat werkt uitstekend tegen stress, maar die stapels blijven even hoog.
Wil je verder je stress verlagen? Werk dan verder aan een positiever gevoel, meer zelfvertrouwen of verhoog je assertiviteit. Wil je je stapels werk verlagen? Kijk dan hoe je effectiever en efficiënter zou kunnen werken.
Met het verlagen van je stress of het verlagen van je stapels help ik je graag, middels persoonlijke stress coaching.
Lees verder over het verschil tussen werklast, werkdruk en werkstress.
Door Annemiek Tigchelaar