Uitstelgedrag: waar komt het vandaan?

Het lijkt wel zelfkastijding… De officiële term voor uitstelgedrag, procrastinatie, betekent dat je taken die je eigenlijk wil of moet doen vrijwillig uitstelt, waarbij je eigenlijk weet dat het uitstel niet goed is en waarschijnlijk tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Waarom zou je? Ik weet waardoor het wordt beïnvloed, die onbedwingbare neiging.

Deze vier factoren spelen een rol bij het uitstellen van een taak:

  1. De Wow!-factor

Simpel gezegd: hoeveel waarde je hecht aan het resultaat. Als iets niet enorm belangrijk voor je is – maar wel voor je collega bijvoorbeeld – schuif je dat sneller voor je uit dan wanneer je er zelf belang bij hebt. Een rapport dat naar de directie moet heeft een hoge ‘Wow!-factor’ – maar levert je vast wel stress op vanuit de andere factoren. Kijk maar.

  1. De ‘Dat kan ik echt wel’-factor

Dat zit hem in het vertrouwen dat je dit klusje klaart. Een rapport voor de directie, ik…? Bij menigeen steekt in zo’n situatie de onzekerheid de kop op. Hoe zal ik het aanpakken? Welke invalshoek kies ik en is mijn visie op het onderwerp wel de beste? Hoe hoger de twijfels, hoe meer deze factor meespeelt bij je uitstelgedrag.

  1. De ‘Dat zien we dan wel weer’-factor

Ja ja… je wéét dat het slimmer is om op tijd te beginnen met die klus, of met het verzamelen van papieren voor je belastingaangifte. Maar dat hoeft nog lang niet… En er is meer te doen. Ook leuke dingen. Ken je dat kinderboek over die hardwerkende mier die de hele zomer een voorraad eten aanlegde en die flierefluitende sprinkhaan die liever lol had? Die laatste had last van een hoge ‘Dat zien we dan wel weer’-factor. En een groot probleem in de winter.

  1. De Impulsiviteitsfactor

Mensen zijn geneigd om dingen te doen als ze er zin in krijgen. Nu iets bedenken en meteen aanpakken. Vooruitkijken en daar naartoe werken is best lastig; liever doen deze mensen wat er nú op hun pad komt. Al is dat niet het meest wezenlijke of draagt het niet bij aan het grotere geheel; het geeft het perfecte excuus om ergens anders niet aan te beginnen. Want je hebt het zo druk, toch? Niemand zo productief als een uitsteller!

Hoe ga je dit allemaal te lijf?

Door: Karen Visser. Voor de oorspronkelijke blog, klik hier.