Volhouden met de Pomodoro techniek

Volhouden en zo je taak kunnen afmaken is makkelijker gezegd dan gedaan. Om je heen zijn er volop afleidingen en verleidingen en ook je eigen concentratie neemt soms een loopje met je. En dat terwijl je van dingen afmaken de meeste voldoening in je werk krijgt! In deze blog leer je hoe je in een flow komt en meer gedaan krijgt met de Pomodoro techniek.

‘Your future is created by what you do today, not tomorrow.’ – Robert Kiyosaki

Flow

Er zijn momenten, misschien maar enkele in de week, dat het werk als vanzelf lijkt te gaan. Dat je zonder moeite veel werk kunt verzetten van een hoog niveau. Dat de tijd vliegt, zonder dat je het doorhebt. Dat de energie stroomt en bruist. Heerlijke momenten! Deze toestand waarin je dan verkeert, wordt flow* genoemd. Flow krijg je op momenten dat alles lijkt te kloppen: je doet werk dat bij jou en jouw niveau past, waar je plezier en energie van krijgt. En je doet dat werk op het juiste moment, zonder dat je erin onderbroken wordt. Op de momenten dat je in een flow zit, is doorzetten geen enkel probleem. Meer werk doen waar je gelukkig van wordt, zou een mooie oplossing zijn. Kijk nog eens terug naar wat jou energie geeft.

Je glijdt in een flow, vooral door je op één onderwerp te concentreren en je niet te laten afleiden. Het duurt even voordat je erin belandt. Maar als dat lukt, dan presteer je beter en word je minder moe.

Kaizen

Zie je als een berg op tegen een flinke klus? Wat nu als je maar één minuut de tijd zou hebben om ergens aan te besteden? Ja, één minuut maar! Dat is de gedachte achter de Japanse Kaizen-leer**. Het principe van Kaizen is dat je op zoek gaat naar de kleinst mogelijke stap die je kunt zetten om een stap in de juiste richting te maken. Dus in plaats van ingewikkelde uitgebreide plannen op te stellen begin je met een kleine stap. Zoek kleine handelingen die je weinig tijd en energie kosten, maar die je wel verder helpen. Zo wordt de stap om te beginnen letterlijk een stuk kleiner. En de kans van slagen groter!

Pomodoro-techniek***

De Pomodoro-techniek, genoemd naar een kookwekker in de vorm van een tomaat (pomodoro is het Italiaanse woord voor tomaat), helpt je om productiever te zijn. Ik zie het als een soort ducttape om jezelf aan je stoel vast te binden en je concentratie vast te houden. Deze techniek helpt je om met jezelf concreet af te spreken wat je gaat doen en helpt je om het vol te houden hieraan te werken. Je gaat als het ware de uitdaging met jezelf aan om je taak binnen de gestelde tijd af te ronden. Mits een haalbare opgave, kan een dergelijk uitgading je enorm helpen je motivatie en concentratie te vergroten!

De techniek kent vijf stappen:

  1. Kies een taak uit je lijst die je in ongeveer 25 minuten kunt afronden. Of splits een grotere taak op in blokken van ongeveer 25 minuten.
  2. Stel een (kook)wekker in op 25 minuten. Je kunt ook de app ggtimer.com/pomodoro gebruiken.
  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat. Gewoon geconcentreerd doorwerken. Het tikken van de wekker kan je concentratie bevorderen.
  4. Als de wekker gaat, neem je een pauze van 5 minuten. Even wandelen, koffie halen, of zoiets.
  5. Herhaal de pomodoro en begin weer bij stap 1. Na vier pomodori neem je een langere pauze van 15 tot 30 minuten.

Lukt het en krijg je meer gedaan? Heb je nog een zetje in de goede richting nodig? Bekijk onze mogelijkheden rond stress coaching.

Door Annemiek Tigchelaar – deels uit het boek Grip op je stress

* De term ‘flow’ werd geïntroduceerd door Mihaly Csikszentmihalyi.
** Kaizen (Japans voor ‘veranderen naar beter’ of ‘verbetering’) is een aanpak in productiviteitsverbetering.
*** De Pomodoro-techniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw door Francesco Cirillo.