Moeten van jezelf – coachen met Voice Dialogue

Herken je dit?

Ik ben reuze plichtsgetrouw. Ik hou ervan om mijn werk goed te doen en ik maak het liefst alles vandaag nog af. Ik vind dat dat zo hoort: je hoort hart voor de zaak te hebben. Zo ben ik al mijn hele leven. Maar soms is dit best lastig. Steeds vaker heb ik het drukker dan me lief is en dan moet ik van mezelf ook nog eens alles op tijd af hebben. Ik krijg het soms niet meer voor elkaar en dat geeft me een rot gevoel, soms zelfs stress. En het stomme is: ik weet wel dat niet alles vandaag af moet. Vaak hoor ik zo’n stemmetje achter in mijn hoofd dat zegt: “Doe nou toch eens rustig! De wereld vergaat niet als je dit nu laat liggen en lekker naar huis gaat. Denk toch eens aan jezelf!”. Dat stemmetje heeft wel gelijk. Maar die andere kant is sterker, die zegt: “Nee, alles moet op tijd af. Als je dit niet vandaag doet, ben je een waardeloze collega!”. En dus blijf ik toch weer zitten achter mijn bureau om mijn werk af te maken.

Verschillende kanten

Ken je dat, dat je zo wordt heen en weer geslingerd tussen verschillende stemmen in je hoofd? Elk mens heeft allerlei verschillende kanten in zich. En vaak hebben kanten een tegenpool. Zo kun je bijvoorbeeld zo nu en dan heel perfectionistisch zijn, maar op andere momenten kun je heerlijk de boel de boel laten. Op sommige momenten ben je een joviale kletser en op andere momenten zit je stil te werken. Ken je nog meer kanten van jezelf? Vaak is één kant sterker dan de andere. Zo was in het voorbeeld van hier boven de Plichtgetrouwe kant veel sterker dan de Losse kant. De Plichtsgetrouwe kant was eigenlijk té sterk en de Losse kant kwam te weinig naar voren. Hierdoor werkte deze persoon te hard en was de balans zoek.

Voice Dialogue

Deze coachingsmethode heet Voice Dialogue en kan jou helpen om je verschillende kanten beter te leren kennen, begrijpen en te sturen. Een prachtige manier om jezelf beter te leren kennen en meer rust in jezelf te vinden.

Voice Dialogue, ook wel de psychologie van de Ikken genoemd, gaat er vanuit dat je als mens uit meerdere kanten of subpersonen bestaat. Al deze subpersonen hebben hun eigen kijk op de wereld, gewoonten en wil. Je subpersonen zitten als het ware om de beurt aan het stuur om jou te besturen, vaak zonder dat je dat door hebt. Sommige subpersonen zijn vaak sterk ontwikkeld. Zo herken je vast wel je Perfectionist, Pleaser of Pusher, zij kunnen je heel wat stress bezorgen! Het beter (her)kennen en kunnen sturen van deze subpersonen helpt je in het beteugelen van je (werk)stress. We kunnen deze coachingsmethode op speelse en vrijblijvende wijze inzetten.

Samen je ikken onderzoeken

In een Voice Dialogue coachingsgesprek leren we deze verschillende kanten van je beter kennen en ontdek je  wat je kunt doen om bijvoorbeeld zo’n Losse kant meer naar voren te laten komen. Daardoor lukt het je beter om naar deze kant te luisteren en wél op tijd naar huis te gaan. Wil jij jezelf beter kunnen sturen en meer gehoor geven aan die kanten in jouzelf die je meer rust gunnen? Bekijk hier de coachingsmogelijkheden.
Door Annemiek Tigchelaar