Meer pauze voor minder stress en meer productie

Pauze, ontspannen, even niets aan je hoofd, er even tussen uit, vrij zijn. Het lijkt misschien niet altijd productief of efficiënt, maar van tijd tot tijd je batterij opladen is niet alleen heel gezond, het is ook nog eens heel goed voor je concentratie en creativiteit. De mooiste ingevingen komen naar boven drijven als je je hoofd leeg maakt. Echt helemaal leeg. Dan komen de innovatieve ideeën die we zo hard nodig hebben. De frisse blik.  De vernieuwende inzichten. Waarmee we niet alleen harder, maar vooral ook slimmer en dus productiever en effectiever kunnen werken. Om die geweldige ideeën te krijgen, is het wel belangrijk om soms echt even voor jezelf te kiezen en niets te doen.

Rondrennen of stilstaan

Het is een beetje het bekende liedje: we leven in een maatschappij waarin de sociale druk hoog is en we van alles moeten. En steeds harder rond rennen. Werken doe je niet meer alleen op kantoor, maar ook ’s avonds thuis. Je e-mail doe je altijd en overal. Net als het bijhouden van andere sociale media en whatsapp. Je werk en privéleven gaan door elkaar heen lopen. De muren van het leven in je eigen huisje worden steeds dunner: je staat de hele dag in contact met de buitenwereld, die dankzij je smartphone altijd in je zak zit. En zelfs ’s nachts op je nachtkastje naast je ligt. Maar is dat eigenlijk wel zo gezond?

Dankzij de toenemende druk en de informatie die de hele dag door op ons af komt, nemen we minder tijd voor onszelf. Het gevolg? We zijn wel heel hard bezig met overleven, maar leuk, creatief en productief leven? Efficiënt werken? Dat is een ander verhaal. Niet voor niets hoor je mensen zo vaak zeggen: “Ik word geleefd!”

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de controle over je eigen leven terug te pakken en je stress te verminderen. Maar dat vraagt wel iets van je. Onder meer dat je je rust pakt en vaker pauze neemt. Moeilijk? Ja, wel een beetje. Maar het verdient zich dubbel en dwars terug. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze simpele tips.

Zo pak je meer rust

  • Reserveer bewust tijd voor jezelf. Plan bijvoorbeeld op je werk niet je hele agenda vol, maar houd een dagdeel vrij. Waarschijnlijk ga je in dat dagdeel alsnog hard aan het werk, maar deze ongeplande tijd geeft je wel rek. En dus meer rust. Goed timemanagement dus.
  • Plan je lunchpauze op een vast moment op de dag. En probeer daarnaast ook 1 of 2 maal even pauze te nemen. Even koffie halen of met een collega praten is niet genoeg. Probeer even te bewegen of op een andere manier te ontspannen, zodat je hoofd even tot rust kan komen.
  • Probeer werk echt op je werk te laten. Moet je nog eventjes snel iets afmaken? Kijk dan of je dat op kantoor kunt doen, zodat je thuis echt kunt ontspannen. Een keertje werk mee naar huis nemen is niet erg, maar als het structureel is, kun je je huis niet meer zien als een rustplek. En die rustplek heb je wel nodig.
  • Werk je thuis? Dan is het extra belangrijk om rustmomenten in te bouwen! Neem bijvoorbeeld echt even de tijd om rustig en gezond te eten en stel voor jezelf tijden in waarbuiten je niet met werk bezig moet zijn. Zo houd je werk en privé toch een beetje gescheiden.
  • Veel telefoons hebben een “Do not disturb”-modus. Je kunt dan instellen dat je geen melding krijgt van bepaalde activiteit op je telefoon, zoals appjes of mails. Die modus kun je vaak naar eigen behoeften configureren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat telefoontjes wél door moeten komen, zodat je in spoedsituaties bereikbaar blijft.
  • Samen sta je sterk! Bespreek met collega’s hoe je meer ruimte zou kunnen creëren voor rust. Misschien kunnen jullie elkaar eraan herinneren om pauzes te nemen. Een ruimte inrichten waar iemand zich even kan terugtrekken. Of een kwartiertje per dag inplannen om gewoon even een kop koffie te drinken en niets te doen.
  • Probeer een avond in de week alle schermen uit te zetten. Ga wandelen, sporten, puzzelen. Koekjes bakken. Of gewoon op de bank zitten en echt he-le-maal niets doen. Zo werk je aan je energiebalans. En je zult zien: juist op die momenten komt dat ene creatieve idee of de oplossing voor dat ene moeilijke probleem spontaan in je op.

Er wordt meer tijd verknoeid met werken dan met niets doen. (C. Buddingh)

Een goede stap naar meer rust is het rustiger aan doen en rust nemen. Rust nemen is iets dat je prioriteit zou moeten geven. Je denkt dat je er geen tijd voor hebt, maar het maakt je een stuk productiever als je geregeld rust neemt. Even nietsdoen, een denkpauze, rondwandelen en je ontspannen zijn van groot belang om je hersenen tot rust te laten komen. Je hersenen kunnen dan alle prikkels en informatie verwerken en hierdoor ontstaat er in je hoofd ruimte voor nieuwe ideeën, frisse inzichten en creativiteit. Niet voor niets komen de beste invallen vaak in Bad, op de Bank of in Bed! Op dat moment heeft je hoofd de ruimte om de beste ideeën naar boven te laten borrelen.

Pauze

Durf zo nu en dan even niets te doen. Snel achter je bureau een boterham eten maakt je later op de dag minder productief en verhoogt de kans op fouten. En dat terwijl je dacht tijd te besparen! Pauzes mogen ook piepklein zijn. Heb je niet eigenlijk veel vaker een mini-pauze verdiend? Neem na elke klus even een kleine break. Gebruik daar bijvoorbeeld een zandloper van 3 minuten bij. Als je naar het vallende zand tuurt, zal je merken dat 3 minuten een eeuwigheid kan lijken. Of staar even naar buiten. Het voordeel is bovendien dat je hoofd zich ondertussen opmaakt voor de volgende klus, waar je weer fris en met volle concentratie aan kunt beginnen (in plaats van door te rennen als een kip-zonder-kop).

Hoe lang moet een pauze eigenlijk duren? Vroeger was de koffiepauze standaard 15 minuten. Maar dat lijkt nu eerder een zee aan verloren tijd. Goed nieuws: je hebt maar kort rust nodig om even bij te komen. En dan bedoel ik niet een sprintje van 10 seconden naar het koffieapparaat. Een minuut of 5 om rond te lopen, iets te eten of even naar buiten te staren is genoeg. In het boek Grip op je stress vind je de pauze dobbelsteen die je helpt om meer en leukere pauzes te nemen.

Heb je een zetje in de goede richting nodig? Bekijk onze mogelijkheden rond stress coaching.

Door Annemiek Tigchelaar – deels uit het boek Grip op je stress