Het schoenenrek: een les in loslaten

Hoe vaak heb ik wel niet gezegd ‘stop je schoenen in het schoenenrek’? Talloze keren. Om moedeloos van te worden. Onze Bas is 12 jaar en echt oud genoeg om zijn schoenen bij thuiskomst in het rek te stoppen. Hij weet het, hij kan het, maar hij doet het niet. Zijn schoenen staan er altijd voor. En ik ergerde me dood!

Eerst het goede nieuws. Bas houdt van lekker buiten spelen en doet bij thuiskomst netjes zijn schoenen uit. Check. Hij zet ze netjes neer, zodat we er niet over struikelen op de deurmat. Check. Maar hij plaatst ze niet in het schoenenrek.

Ik heb van alles geprobeerd. Er is een ruim schoenenrek direct naast de deur. Ik heb regelmatig zijn schoenen verstopt om hem een beetje te plagen. En als er een verzameling van 3 paar schoenen voor het rek stond, dan maande ik hem om het op te ruimen. Maar niets hielp.

Wiens probleem is dit nou? Duidelijk niet dat van Bas. Ineens zag ik het. Dit is mijn probleem. Ik maak me druk. Ik erger me. Al jaren. En waarom eigenlijk? Om een paar schoenen! Ik heb jarenlang tevergeefs geprobeerd om hem iets te leren, want ik dacht dat dat mijn rol als ouder was, maar ik zag niet dat ík hierin iets te leren heb. Ik kan iets van Bas leren: lekker buiten spelen, vrolijk thuiskomen en je niet druk maken om schoenen.

Loslaten

Bas gaf mij een kostbare les in loslaten en me niet zo druk maken. Als ik nu zijn schoenen zie staan, glimlach ik in mijzelf. Ik bedenk dat hij lekker buiten is geweest en ruim met liefde zijn schoenen op. En weet je wat het mooiste is? Hij doet het steeds vaker zelf! Ik kijk uit naar mijn volgende les in loslaten. Wat zou jij willen leren loslaten?

Minder ergeren

De truc is om niet te klagen over zaken waar je geen invloed op hebt, maar om mogelijkheden te zoeken die wel in jouw invloedsfeer liggen. Bijvoorbeeld:

 • Erger je niet aan trage computersystemen, maar verdiep je in hoe je er efficiënter mee kunt werken.
 • Erger je niet aan die lastige of irritante collega, maar leer hoe je handiger kunt samenwerken.
 • Maak je niet boos over die leidinggevende of reorganisatie, maar leer hoe jij je minder druk kunt maken.
 • Ga niet gebogen onder de opgelegde werkdruk, maar leer hoe je je werkdruk zelf kunt verlagen.
 • Gedachten loslaten

Gedachten in je hoofd komen spontaan op. Er is geen reden waarom je ze niet ook weer zou kunnen laten vertrekken. Stuur bewust je gedachten weg als deze je niet van pas komen.

Gedachten loslaten lukt beter als je deze drie stappen volgt:

 • Onderzoek de gedachten die door je hoofd blijven spoken. Zijn het dingen die je moet doen en niet wilt vergeten: noteer ze op je takenlijst. Is het informatie die je niet wilt vergeten: schrijf het op.
 • Blijf je piekeren, zoek dan een manier om je gedachten lichter te maken:
 • Vraag jezelf af of de gedachten echt kloppen. Is het waar?
 • Lach het weg met humor. Maak er voor jezelf een grapje van of neem de situatie op de hak. En vergeet niet om te lachen om jezelf.
 • Relativeer en voeg een korreltje zout toe. Bedenk dat we allemaal mensen zijn en dat je mag zijn wie je bent. Wees een beetje milder of zachter voor jezelf.
 • Uit je zorgen en deel ze met anderen. Praat erover. Dat kan je opluchten en anderen kunnen jou helpen. Bedenk dat mensen het vaak fijn vinden om anderen te helpen, zo ook jou!

Heb je een zetje in de goede richting nodig? Bekijk onze mogelijkheden rond stress coaching.

Door Annemiek Tigchelaar – deels uit het boek Grip op je stress (geplaatst met Bas zijn toestemming)