Heb je het druk of maak je je druk?

Je bent druk, druk, druk. Stel je zelf dan eens de vraag ‘Héb ik het nou zo druk, of máak ik mijzelf zo druk?”. Dat is een groot verschil!

Druk hebben

De meesten van ons hébben het druk. Een volle agenda, veel te doen, binnenstromende e-mails en veeleisende collega’s, klanten of familieleden maken dat we veel te doen hebben. Wat hierbij helpt is wat ik het ‘ouderwetse’ timemanagement noem: overzicht in wat je moet doen, prioriteren (keuzes maken!) en plannen. Dat is meestal niet gemakkelijk, maar helpt je wel om te weten wat je precies moet doen op een dag en om er voor te zorgen dat je dat ook gedaan krijgt. Begin met een goed overzicht in wat je precies moet doen en maak keuzes in wat je wanneer gaat doen.
Als je honderd keer zegt dat je het druk hebt wordt het natuurlijk ook niet rustig. Loesje

Druk maken

Nou is het druk hebben meestal niet zo’n probleem. Het wordt lastiger als je je ook druk voelt, als je onrustig bent in je hoofd en stress ervaart bij de lange lijst aan taken die op je ligt te wachten. Nóg erger wordt het als je je daar ook druk bij gaat máken: als je je drukker maakt dan nodig. Het gaat hierbij om de druk die je jezelf oplegt. Bijvoorbeeld als jij van jezelf vindt dat alles eigenlijk vandaag af moet en het liefst ook nog eens perfect. Of als je vindt dat je anderen niet teleur mag stellen, je niet om hulp mag vragen en al helemaal geen nee mag zeggen tegen verzoeken.
Gelukkig kun je aan de ‘druk maken’ zelf veel doen, maar het is wat vager dan het opstellen van concrete takenlijstjes of het maken van een planning die je hielpen om het minder druk te hebben. Dit druk maken zit erg tussen je oren en daar moet het ook weer tussen vandaan: loslaten dus! Dat doe je door kritisch te zijn op je eigen gedachten en jezelf vragen te stellen. Van wie moet dat af vandaag? Waarom is goed niet goed genoeg voor mij?

Stress beleving

Het hoort er bij tegenwoordig: zeggen dat je het druk hebt. Ik betrap mezelf er ook geregeld op. Als iemand me vraagt hoe het met me gaat, dan is er niets heerlijker dan te kunnen zuchten ‘pfff druk’. Misschien is het heerlijk om even tegen je toehoorder te kunnen klagen. Hoe dan ook het begon me op te vallen dat hoe vaker ik uitriep dat ik het zo druk heb, hoe drukker ik me ging voelen! Als een soort self fulfilling prophecy. Ik begon zelf steeds meer te geloven dat ik het echt erg druk had. En ik begon gebukt te gaan onder mijn eigen gezucht en gepuf.

Dit blijkt inderdaad te kloppen. En gelukkig werkt ook het omgekeerde. Nu houd ik mezelf voor dat ik het lekker druk heb, dat het prima te doen is en dat ik tijd genoeg heb. Als iemand me nu vraagt hoe het gaat, zeg ik met een tevreden blik ‘lekker’ terwijl ik rustig door adem.
Het gekke is dat het nog steeds even druk is. Maar ik voel me rustiger. Ik máak me minder druk. De wereld is nog steeds hetzelfde, ik kijk er alleen anders tegen aan. En dat voelt een stuk lichter. Dus ik doe het niet meer: zeggen dat ik het druk heb!

Kijken naar stress

Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs. Een opvallend onderzoek toont aan dat niet de stress zelf, maar vooral hoe je daarnaar kijkt, gevaarlijk is. Een onderzoek waarbij 30.000 volwassen gedurende acht jaar gevolgd werden, toont aan dat stress alleen gevaarlijk is als jij zelf denkt dat het gevaarlijk is. Hieruit bleek dat als je anders over stress gaat denken, meer positief, dat je gezonder kan maken. Je lichamelijke reactie op stress blijkt dan zelfs te veranderen. Een positieve mindset en het vertrouwen in jezelf dat je de uitdagingen in het leven aankunt, zijn dus reuze belangrijk! Meer hierover vertelt Kelly McGonigal tijdens haar TED-talk.

Keuzes maken

Of je het nou druk hébt, je druk máakt of allebei, er is één ding echt belangrijk: leer te kiezen voor wat er echt belangrijk is voor jou. Meestal is dat niet je werk, maar jezelf en je privé leven. Alleen door echt bewuste keuzes te maken, kun je stoppen met druk, druk doorrennen als een kip zonder kop en kun je tijd vrij maken voor de dingen die er echt toe doen!

Heb je een zetje in de goede richting nodig? Bekijk onze mogelijkheden rond stress coaching.

Door Annemiek Tigchelaar – deels uit het boek Grip op je stress