Je kent ze vast: mensen die veel en veel te veel werken. Elke dag overwerken en ook in het weekend het werk niet naast zich neer kunnen leggen. Voor een werkgever wellicht ideale werknemers, want zeg nou zelf: werknemers met meer hart voor de zaak zijn nauwelijks te vinden. Maar gelukkig vindt toch niet elke werkgever dit een ideale situatie en is er steeds meer oog voor een gezonde werk-privé balans.
Zo werd ik onlangs door een middelgroot ICT bedrijf gevraagd om twee van hun medewerkers te coachen om te voorkómen dat ze omvallen. Super dat er aandacht is voor hun vitaliteit en energiebalans! Ik doe niets liever en ga enthousiast met de heren aan de slag. Chris en Jonathan (niet hun echte namen uiteraard), zijn beiden begin dertig reuze druk met hun werk. Ze zijn accountmanager en de enigen in hun bedrijf die alles van hun product afweten, er zijn dus geen collega’s die kunnen bijspringen. En als goede accountmanagers betaamd, hebben ze veel oog voor de klant, reageren ze snel op alle binnenkomende vragen en lopen ze het vuur uit hun sloffen. Fijn natuurlijk, maar het thuisfront moppert, sporten schiet erbij in, slapen soms ook en het onrustige gevoel dat je werk nooit – echt nooit – af is, knaagt.
Durven kiezen
Wat kan ik hieraan doen? Leren beter prioriteren? Meer plannen? Uiteraard. Dat is een goede start, maar met alleen maar timemanagement komen we er niet. Het gaat hier meer om mindset, je eigen overtuigingen en durven kiezen voor jezelf boven de klant. Een goede oefening die je inzicht geeft in de verdeling van je tijd en energie en je op weg helpt naar een gezonde werk-privé balans, is de 100 punten oefening
100 punten oefening
Stel, je hebt 100 punten te verdelen over alles wat belangrijk is in je leven. Voor je gezin, sporten, hobby’s, vrienden, (vrijwilligers)werk, levensbeschouwing, enzovoort. Verdeel deze 100 punten over al deze aspecten op een voor jou ideale manier. Een aspect dat vaak vergeten wordt, is de ‘ik-tijd’: de tijd waarin je voor jezelf zorgt en tijd maakt voor jezelf. Dit aspect is heel belangrijk, maar sneeuwt gauw onder. Vergeet niet het ook een plek te geven. Klopt deze verdeling met hoe je daadwerkelijk je tijd verdeelt? Vul dat ook in.
Aspect in mijn leven Ideale verdeling Daadwerkelijke verdeling
*
*
*
*
*
*
*
Totaal 100 100
Inzichten
Wat valt je op? Welke inzichten kreeg je over je werk-privé balans en wat kun je hiermee? Ben je tevreden met het aantal uren dat je (over)werkt? Kom je voldoende aan je rust toe en heb je voldoende tijd en energie voor jezelf en je dierbaren? Goed verkregen inzichten zijn een kostbare eerste stap naar het kunnen herstellen van je balans. Nu komt het aan op keuzes maken, knopen doorhakken en zaken goed gaan regelen, zodat je je tijd en energie kunt besteden aan de dingen die er voor jou écht toe doen. Ik moedig je aan om die keuze nú te maken en niet pas over een paar jaar.
Deze oefening, onze coachingsgesprekken en vele andere (praktische)oefeningen hielpen Chris en Jonathan om de juiste balans te vinden, meer tijd voor zichzelf te nemen én om beter hun werk te kunnen doen! Heb je ook een zetje in de goede richting nodig? Bekijk onze mogelijkheden rond stress coaching.
Door Annemiek Tigchelaar – deels uit het boek Grip op je stress