-
Een nieuwe weg, liefst zonder beren
Nu er ineens heel veel op je pad komt en je onbekende wegen inslaat, wil je daar vast en zeker geen beren tegen komen. Piekeren, je zorgen maken en beren op de weg zien, hoort er natuurlijk bij nu je een onzekere periode tegemoet gaat. Het is heel goed om in je hoofd allerlei opties of mogelijkheden te bedenken, maar pas op voor zwart kijken. Piekeren kost je energie, je slaapt er slechter van, het geeft je stress en maakt je ongelukkig. Maar belangrijker nog: als je te lang door gaat met piekeren kom je in een negatieve spiraal terecht en lukt het je niet meer om oplossingen te bedenken of zelfs om logisch na te denken! Dus: nadenken over problemen is prima, maar te veel piekeren of zwart kijken helpt je niet. Doe aan even DIMmen. DIM staat voor: Denk In Mogelijkheden. Denk liever aan wat er wél kan, dan aan alles dat niet (meer) kan of lukt.
-
Stop de stapels
Bergen, bergen en nog eens bergen papier. Voor veel mensen die zich in een scheiding bevinden, zijn de grote bergen administratie een nachtmerrie. Zo veel informatie, zo veel (onbegrijpelijke teksten) te lezen, zo veel om over na te denken en over te beslissen. Zorg er voor dat je niet dichtslibt in het woud van papieren en houd overzicht. Bovendien als er iets is wat jou meer rust kan geven, dan is het meer orde en overzicht in je spullen en klussen!
Om je stapels te lijf te gaan gebruik je de AAA-regel (deze komt uit mijn eerste boek Stop de stapels). Maak bij al je papieren (of digitale documenten/e-mails) onderscheid tussen: Afdanken, Archief, Actie.
Afdanken: Wat er weg kan, kan weg. Delete!
Archief: Zorg voor een logische indeling van de stukken die je wilt bewaren. Maak stapels of (digitale)mappen voor bijvoorbeeld: huis, financiën, pensioen, kinderen, notaris, verzekeringen, enz. Geef alle stapels of mappen een duidelijke naam(sticker).
Actie: Houd de stukken waar je nog wat mee moet doen apart, bijvoorbeeld op een to-do stapel of in een Actie map. Zo houd je overzicht waar je nog wat mee moet doen en kun je gemakkelijker aan de slag. Zit er veel van wat je nog moet doen in je hoofd? Schrijf het op! Zorg ervoor dat het niet blijft rondzingen in je bovenkamer. Door alles te noteren zorg je er bovendien voor dat je niets vergeet. Maak een to-do list of actielijst en bewaar die bij je to-do stapel, zo heb je één plek voor al je acties.
-
Loop niet leeg
Stress is onder meer een gevolg van een onbalans tussen jouw draagkracht en je draaglast. Je draagkracht is wat jij aankunt, waar je kracht voor hebt om te kunnen dragen, je belastbaarheid. Deze wordt bepaald door jouw capaciteiten, en vaardigheden om stress te kunnen voorkomen en er mee om te gaan. Ook je omgeving en je persoonlijkheid hebben hier invloed op.
Jouw draaglast is alles wat jij te dragen hebt: je belasting. Deze wordt gevormd door factoren in jouzelf en je omgeving die spanning veroorzaken. Denk aan eisen uit jouw omgeving (je werk, zorgen voor familie), ingrijpende levensgebeurtenissen of conflicten.
Er ontstaan problemen wanneer je draaglast groter is dan je draagkracht. Voor een korte periode hoeft dat geen probleem te zijn, maar als je langdurig uit balans bent, raak je uitgeput. Je batterij loopt te ver leeg. Wanneer je draaglast vergroot (bijvoorbeeld doordat het heel druk is of problemen thuis), of wanneer je draagkracht verminderd (bijvoorbeeld als je ziek bent), dan is er geen balans meer. Je bent en voelt je uit balans.
Wat kun je hier nou mee in periodes dat je uit balans bent (zoals rond je scheiding)? Je kunt kijken naar hoe je je draagkracht zou kunnen vergroten: misschien kun je steun of hulp krijgen van vrienden of familie, zorg goed voor je eigen gezondheid, maak tijd voor dingen waar je energie van krijgt en zorg voor voldoende nachtrust.
Evenzo kun je kijken hoe je je draaglast kunt verminderen: misschien kun je klussen uitbesteden, tijdelijk minder op je schouders nemen, durf eens hulp te vragen aan anderen of laat je perfectionisme wat meer varen.
(Klik hieronder op de afbeelding om dit hele hoofdstuk uit het boek Grip op je stress te kunnen zien.)
-
Hapje voor hapje
Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje. En als je nou maar weet wat het eerste hapje is, dan volgt het tweede hapje meestal vanzelf. Zo is het ook met ‘grote projecten’. En laten we wel wezen: een scheiding is een mega project (vol met onbekende bergen en valkuilen). Om dit mega project te kunnen klaren, zal je gedegen te werk moeten gaan. De eerste stap is dat je helder hebt wat je precies moet doen, daar helpt de to-do of actie stapel uit de tweede tip je bij. De volgende stap is dat je gaat bedenken wanneer je dat allemaal gaat doen. De kans dat je zomaar een paar uur over hebt om aan je klussen te werken is erg klein; je zult hier tijd voor moeten maken!
Probeer ook een tijdspad uit te stippelen van alles wat er moet gebeuren de komende periode. Wellicht is dit heel lastig, omdat er nog veel onduidelijk of onzeker is, maar het kan je wel helpen om rust en overzicht te krijgen. Zeker wanneer er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, is het heel belangrijk om zo veel mogelijk duidelijkheid te scheppen en voor alle betrokkenen helder te maken wat er te gebeuren staat. Zo help je niet alleen jezelf maar ook de mensen om je heen!
Heb je een zetje in de goede richting nodig? Bekijk onze mogelijkheden rond
stress coaching.
Door Annemiek Tigchelaar