Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Waarom de tijd vliegt en dingen langer duren dan je denkt

Is het afgelopen jaar voor jou ook voorbijgevlogen? Ik hoop het, want dat betekent dat je veel fijne, mooie momenten hebt mee gemaakt. Hoe vaak zeg je niet “tjee, er is alweer een week voorbij”? Ongetwijfeld zijn er ook momenten geweest dat de tijd langzamer leek te gaan of zelfs leek te kruipen. En er waren ook vast dagen dat je tijd tekort kwam, dat er minder tijd was dan je dacht. Ik leg je uit waarom tijd lijkt te kunnen vliegen en waarom dingen altijd langer duren dan je denkt.

Interne klok
Raar eigenlijk he, dat tijd kan vliegen en tijd kan kruipen? Nou, niet helemaal. Bij tijd denk je wellicht als eerste aan de uren die op de klok voorbij tikken. Alweer een uur voorbij. Maar het ene uur is het andere niet. Waarom niet? Omdat we ook een innerlijke klok hebben en die loopt niet zo nauwkeurig. Je innerlijke klok is je klok waarmee je het verstrijken van de tijd ervaart. Waarmee je de tijd vóelt. En hoe je de tijd ervaart verschilt van uur tot uur of zelfs van minuut tot minuut. Einstein wist dat al: “Als we twee uur in het gezelschap van een leuk meisje doorbrengen, hebben we het gevoel dat er pas twee minuten voorbij zijn; als we twee minuten op een gloeiend hete kachel zitten, hebben we het gevoel dat het twee uur heeft geduurd.”
Ook uit recent onderzoek blijkt dat we als mens geen interne stopwatch hebben. Wel hebben we een goed gevoel voor ritme of timing, dat we gebruiken bij het maken van muziek, maar ook bij bewegen of sporten. Een uitgebreid netwerk van samenwerkende neuronen stuurt je proces van tijdsmeting.

Geheugen
Er is nog een reden waarom de tijd voorbij lijkt te vliegen: ons geheugen kent geen tijd. De hersenen slaan van een gebeurtenis allerlei facetten op: gevoel, met wie je was, plaats, kleur of geur. Maar niet wanneer het was of hoelang het duurde. Denk bijvoorbeeld terug aan een lange autorit die je een tijd geleden hebt gemaakt. Je weet te wellicht nog vaag wat bijzonderheden te herinneren, je vertrek, tankstop of je aankomst, maar de tijd ertussenin ben je kwijt. Je kunt je niet meer herinneren hoe lang de rit precies duurde, dat kun je alleen maar inschatten aan de hand van opgedane kennis (je wéet hoe lang de rit duurde, maar je herinnert je het niet). Het geheugen houdt geen agenda of dagboek bij, dat moeten we zelf doen.

Tijd inschatten
Deze twee redenen zijn de oorzaak dat wij als mens zo slecht zijn in het inschatten van tijd. We ervaren de tijd steeds iets anders en we kunnen niet goed onthouden hoe lang we de vorige keer over een klus hebben gedaan. In onze herinnering zijn stukken tijd weggevallen, daardoor denken we dat het onze niet zoveel tijd koste. En daardoor nemen we een volgende keer te weinig tijd voor eenzelfde klus. We schatten tijd vaak te positief in! Zie hier de reden dat dingen langer duren dan je denkt!

Biologische klok
Gelukkig is onze biologische klok wel heel precies. daar kun je de Big Ben op gelijkzetten. De klok die onze lichaamsprocessen regelt, loopt in een heel mensenleven hooguit een paar minuten voor of achter!

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarWaarom de tijd vliegt en dingen langer duren dan je denkt