Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Thuiswerken motivatie: mis je je collega’s of eigenlijk iets anders?

Het is een veel gehoorde klacht van de thuiswerkers op dit moment: ik mis mijn collega’s. Nou valt het gedwongen veel moeten thuiswerken echt niet mee. Zeker niet nu ook je partner en kinderen thuis werken en leren en er weinig vrolijk vertier te beleven valt. Dus klagen mag van mij absoluut, maar als je klaagt doe het dan goed: mis je echt je collega’s of mis je eigenlijk iets anders? Wat beïnvloedt jouw motivatie bij het thuiswerken?

Natuurlijk mis je een gezellig praatje bij de koffieautomaat, een lolletje of een gekkigheidje op kantoor. Maar de kans is groot dat je er daarnaast ook andere zaken zijn die je motivatie bij het thuiswerken aantasten. Bijvoorbeeld je ritje naar kantoor. Normaal zou je de files vervloeken, nu mis je de afwisseling in omgeving, het even buiten zijn en vooral de geleidelijke overgang van privé naar werk en andersom.

Naar je werk rijden of fietsen helpt je daarnaast om in je werkritme te komen, om je werkdag goed te starten en zo in je werkmodus vol concentratie te komen (jas ophangen, PC opstarten, rondje lopen, koffie halen, papieren schikken en dan aan de slag). Thuis duik je zo achter je werkplek en mis je dit ritueel om in de juiste gemoedstoestand te geraken.

Zien werken motiveert

Wat bovendien erg onderschat wordt: zien werken motiveert. Zo gauw je op kantoor zit ga je aan het werk, want iedereen doet het en mensen letten op elkaar. Dat helpt je als het ware om op je stoel te blijven zitten. Als je op kantoor de planten water zou gaan geven of de vaatwasser zou gaan uitruimen, kijken mensen je raar aan. Thuis kun je doen wat je wilt en dat is soms lastig. Sommige mensen motiveert het bovendien om goed te presteren ten opzichte van collega’s, om een extra tandje bij te zetten. Deze prestatiedrang kan thuis wegvallen. Ook is in je werkomgeving vaak beter te zien waar jullie het samen allemaal voor doen, resultaten zijn zichtbaarder en worden meer gedeeld en dat motiveert!

Kunst afkijken

Daarnaast is het natuurlijk fijn dat je op kantoor elkaar makkelijker kunt helpen. Je kunt makkelijker een vraag stellen aan een ander. En die ander kan op zijn beurt jou makkelijker helpen. Allebei is fijn. Voor velen is het op kantoor duidelijker wat je precies moet doen vandaag, of waar je mee moet beginnen. En als je het even niet weet, kun je de kunst afkijken bij je buurvrouw/man. En dat mis je nu.

Meer complimenten

En er is nog meer. Zo lopen we meer op kantoor: het toilet, de printer en de koffie zijn er vaak verder weg dan thuis. En heel belangrijk: we wisselen meer van werkplek. Van vergaderruimte, naar overlegje, even langs een collega, naar de kantine en weer terug naar je werkplek. Die afwisseling houdt je fris en dat mis je thuis. Ten slotte ervaar je op je werk meer complimenten en waardering voor je werk! Een positief woordje is daar nou eenmaal makkelijker gegeven dan nu op afstand. Zeker iets om op te letten; bel zelf eens wat vaker een collega om iets positiefs te bespreken, dan kunnen de lichtpuntjes zijn in deze donkere dagen.

Diagnose stellen

Dat brengt me bij de oplossingen. Een passende oplossing vind je pas als je de oorzaak van je probleem hebt achterhaald. Eerst de juiste diagnose stellen dus. Wat mis je precies nu je veel thuiswerkt, wat beïnvloedt jou motivatie het meeste? Bespreek dat met je collega’s en vooral met je leidinggevende. Onderzoek hoe je samen elkaar beter kunt informeren, stimuleren en betrekken. En natuurlijk spar en denk ik graag met je mee!

Bekijk de incompany trainingen over efficiënt (thuis)werken.

Door Annemiek Tigchelaar

 

 

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarThuiswerken motivatie: mis je je collega’s of eigenlijk iets anders?