Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Rust maakt productief

Ontspannen, even niets aan je hoofd, er even tussen uit, vrij zijn. Het lijkt misschien niet altijd productief, maar van tijd tot tijd je batterij opladen is niet alleen heel gezond, het is ook nog eens heel goed voor je creativiteit. De mooiste ingevingen komen naar boven drijven als je je hoofd leeg maakt. Echt helemaal leeg. Dan komen de innovatieve ideeën die we zo hard nodig hebben. De frisse blik.  De vernieuwende inzichten. Waarmee we niet alleen harder, maar vooral ook slimmer en dus productiever kunnen werken. Om die geweldige ideeën te krijgen, is het wel belangrijk om soms echt even voor jezelf te kiezen en niets te doen.

Rondrennen
Het is een beetje het bekende liedje: we leven in een maatschappij waarin de sociale druk hoog is en we van alles moeten. En steeds harder rond rennen. Werken doe je niet meer alleen op kantoor, maar ook ’s avonds thuis. Je e-mail doe je altijd en overal. Net als het bijhouden van andere sociale media en whatsapp. Je werk en privéleven gaan door elkaar heen lopen. De muren van het leven in je eigen huisje worden steeds dunner: je staat de hele dag in contact met de buitenwereld, die dankzij je smartphone altijd in je zak zit. En zelfs ’s nachts op je nachtkastje naast je ligt. Maar is dat eigenlijk wel zo gezond?

Dankzij de toenemende druk en de informatie die de hele dag door op ons af komt, nemen we minder tijd voor onszelf. Het gevolg? We zijn wel heel hard bezig met overleven, maar leuk, creatief en productief leven? Dat is een ander verhaal. Niet voor niets hoor je mensen zo vaak zeggen: “Ik word geleefd!”

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de controle over je eigen leven terug te pakken. Maar dat vraagt wel iets van je. Onder meer dat je rust pakt. Moeilijk? Ja, wel een beetje. Maar het verdient zich dubbel en dwars terug. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze simpele tips:

  • Reserveer bewust tijd voor jezelf. Plan bijvoorbeeld op je werk niet je hele agenda vol, maar houd een dagdeel vrij. Waarschijnlijk ga je in dat dagdeel alsnog hard aan het werk, maar deze ongeplande tijd geeft je wel rek. En dus meer rust.
  • Probeer werk echt op je werk te laten. Moet je nog eventjes snel iets afmaken? Kijk dan of je dat op kantoor kunt doen, zodat je thuis echt kunt ontspannen. Een keertje werk mee naar huis nemen is niet erg, maar als het structureel is, kun je je huis niet meer zien als een rustplek. En die rustplek heb je wel nodig.
  • Werk je thuis? Dan is het extra belangrijk om rustmomenten in te bouwen! Neem bijvoorbeeld echt even de tijd om rustig en gezond te eten en stel voor jezelf tijden in waarbuiten je niet met werk bezig moet zijn. Zo houd je werk en privé toch een beetje gescheiden.
  • Veel telefoons hebben een “Do not disturb”-modus. Je kunt dan instellen dat je geen melding krijgt van bepaalde activiteit op je telefoon, zoals appjes of mails. Die modus kun je vaak naar eigen behoeften configureren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat telefoontjes wél door moeten komen, zodat je in spoedsituaties bereikbaar blijft.
  • Samen sta je sterk! Bespreek met collega’s hoe je meer ruimte zou kunnen creëren voor rust. Misschien kunnen jullie elkaar eraan herinneren om pauzes te nemen. Een ruimte inrichten waar iemand zich even kan terugtrekken. Of een kwartiertje per dag inplannen om gewoon even een kop koffie te drinken en niets te doen.
  • Probeer een avond in de week alle schermen uit te zetten. Ga wandelen, sporten, puzzelen. Koekjes bakken. Of gewoon op de bank zitten en echt he-le-maal niets doen. En je zult zien: juist op die momenten komt dat ene creatieve idee of de oplossing voor dat ene moeilijke probleem spontaan in je op.

 


Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarRust maakt productief