Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Perfectionisme loslaten

Herken jij een perfectionist in jouzelf? De kans is groot dat je dan een hogere werkdruk ervaart dan nodig is. Vaak hebben perfectionisten een onterechte angst om dingen niet goed genoeg te doen. Daarbij zijn ze bang voor de mogelijke (irrationele) gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien, zoals afwijzing of gezichtsverlies.

Perfectionisten willen hierdoor dingen vaak goed, of eigenlijk té goed, doen. Het wordt daardoor moeilijk om aan zaken te beginnen. Daarnaast is het moeilijk om taken echt af te ronden, omdat het nooit goed genoeg is. Hierdoor blijven allerlei zaken liggen met de nodige chaos en stress van dien.

Salvador Dalí zei: “Stop met het najagen van perfectie, dat bereik je toch nooit”.

Herken jij in jezelf een perfectionist? Probeer dan deze neiging te doorbreken of te verminderen. Hieronder volgen enkele suggesties, maar probeer zie niet allemaal direct perfect uit te voeren!

  • Bedenk dat je prima bent zoals je bent. Je mag wezen zoals jij bent. Vergelijk jezelf niet met anderen. Jij bent uniek!
  • Kom in beweging. Begin gewoon aan een klus. De eerste klap is een daalder waard! Blijf niet piekeren over hoe je iets moet aanpakken, maar begin gewoon.
  • Goed is goed genoeg. Echt waar. Stop op tijd met je taak en verspil niet te veel tijd met de laatste details.
  • Besef dat niemand perfectie van je verwacht, dat is niet realistisch. Zoek voor jezelf uit waar je wil tot perfectie vandaan komt en probeer daar iets aan te doen.
  • Leer los te laten.  Blijf niet piekeren over genomen beslissingen en leer vooruit te denken.
  • Bedenk wat er werkelijk belangrijk voor je is. Is een perfect huis belangrijker dat extra tijd voor je kinderen? Ben je bezig met de juiste dingen?
  • Plan je tijd zorgvuldig. Maak aan het begin van de dag een planning op papier en schrijf op wat je deze dag wilt doen. Geef jezelf voor een taak bijvoorbeeld maximaal 1 of 2 uur. Als het einde van die tijd nadert, rond je je taak af en ruim je je spullen op. Hierna kun je aan je volgende taak beginnen. Op deze manier kun je meer bereiken op een dag.

Meer hulp nodig bij het doorbreken van jouw irrationele gedachten die jou een onnodig hoge werkdruk opleggen? We geven je graag advies!

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarPerfectionisme loslaten