Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Alles is ok

De 2 oorzaken van stress

“Wil jij deze klus nog even oppakken?” Ik denk even na. Eigenlijk komt het mij niet zo goed uit. De deadline is te snel, om die te halen ga ik mijn eigen planning behoorlijk moeten omgooien. Misschien zelfs een paar ontspanmomenten schrappen. Maar ja, ik wil eigenlijk ook de klant niet teleurstellen. “Ja, dat is goed,” antwoord ik. Het stemmetje in mijn hoofd vraagt intussen sarcastisch hoe ik dit voor elkaar denk te krijgen. Ik weet het nu al: de komende weken leef ik in stressmodus.

Nee zeggen is één van de belangrijkste oorzaken van stress, maar zeker niet de enige. Stress wordt namelijk veroorzaakt door een verschil in de verwachtingen en de capaciteit. Als je meer moet doen dan je eigenlijk kunt, ervaar je stress. Ook de oorzaken van stress zijn dus eigenlijk in twee groepen te verdelen.

In groep één vind je oorzaken die de verwachtingen groter maken. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Perfectionisme: je eigen verwachtingen zijn heel groot;
  • Niet nee kunnen zeggen: je verwacht dat je altijd alles moet kunnen;
  • Verwachtingen van anderen, bijvoorbeeld van je baas of collega’s;

In groep twee vind je oorzaken die je capaciteit verkleinen. Denk aan:

  • Vroege deadlines (dus minder tijd!) en andere vormen van tijdsdruk. Uitstelgedrag valt hier trouwens ook onder: als je langer uitstelt, hou je minder tijd over!
  • Externe beperkingen, zoals gezondheidsproblemen
  • Onverwachte gebeurtenissen waar je rekening mee moet houden, waardoor er minder tijd overblijft.

Het zal je dan ook niets verbazen dat de oplossingen voor je stressgevoel ook verschillend zijn. En dan is het vaak ook nog eens zo dat er een combinatie van factoren speelt.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij vooral problemen met verwachtingen of met capaciteit?


 

Kom je er zelf niet uit, maar voel je wel dat je hiermee aan de slag moet? Plan dan een half uur met mij in om het te bespreken en we kijken of ik jou verder kan helpen!

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarDe 2 oorzaken van stress