Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Moeten van jezelf

Herken je dit?
Ik ben reuze plichtsgetrouw. Ik hou ervan om mijn werk goed te doen en ik maak het liefst alles vandaag nog af. Ik vind dat dat zo hoort: je hoort hart voor de zaak te hebben. Zo ben ik al mijn hele leven. Maar soms is dit best lastig. Steeds vaker heb ik het drukker dan me lief is en dan moet ik van mezelf ook nog eens alles op tijd af hebben. Ik krijg het soms niet meer voor elkaar en dat geeft me een rot gevoel, soms zelfs stress. En het stomme is: ik weet wel dat niet alles vandaag af moet. Vaak hoor ik zo’n stemmetje achter in mijn hoofd dat zegt: “Doe nou toch eens rustig! De wereld vergaat niet als je dit nu laat liggen en lekker naar huis gaat. Denk toch eens aan jezelf!”. Dat stemmetje heeft wel gelijk. Maar die andere kant is sterker, die zegt: “Nee, alles moet op tijd af. Als je dit niet vandaag doet, ben je een waardeloze collega!”. En dus blijf ik toch weer zitten achter mijn bureau om mijn werk af te maken.


Ken je dat, dat je zo wordt heen en weer geslingerd tussen verschillende stemmen in je hoofd? Elk mens heeft allerlei verschillende kanten. En vaak hebben kanten een tegenpool. Zo kun je bijvoorbeeld zo nu en dan heel perfectionistisch zijn, maar op andere momenten kun je heerlijk de boel de boel laten. Op sommige momenten ben je een joviale kletser en op andere momenten zit je stil te werken. Ken je nog meer kanten van jezelf?


Vaak is één kant sterker dan de andere. Zo was in het voorbeeld van hier boven de Plichtgetrouwe kant veel sterker dan de Losse kant. De Plichtsgetrouwe kant was eigenlijk té sterk en de Losse kant kwam te weinig naar voren. Hierdoor werkte deze persoon te hard en was de balans zoek.


In een coachingsgesprek* kunnen we deze verschillende kanten van je beter leren kennen en kun je ontdekken wat je kunt doen om bijvoorbeeld zo’n Losse kant meer naar voren te laten komen. Daardoor lukt het je beter om naar deze kant te luisteren en wél op tijd naar huis te gaan. Wil jij jezelf beter kunnen sturen en meer gehoor kunnen geven aan die kanten in jouzelf die je meer rust gunnen?
(* Deze methode heet Voice Dialogue. Ik heb de opleiding Voice Dialogue gevolgd. Je kunt hier meer over lezen in het boek Ik (k)en mijn ikken van Judith Budde ea.)
Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarMoeten van jezelf