Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Kaasschaaf of hakmes?

Zachte heelmeesters maken diepe wonden. Hier moest ik aan denken terwijl ik Alice coachte. Zou dit misschien ook gelden bij timemanagement, zo vroeg ik mij af. Kun je met kleine ingrepen je timemanagement probleem de baas worden, of zijn er grovere stappen nodig?

Al een tijdje coachte in Alice, een senior juriste, in het plannen en prioriteren van haar werkzaamheden. We hadden een uitgebreid overzicht gemaakt van al haar werkzaamheden, vaste en tijdelijke projecten. Van inkoopcontracten tot klantenportaal tot het opleiden van collega’s; alles was overzichtelijk weergegeven. Al gauw werd duidelijk dat Alice 50% meer uren zou moeten maken om al haar werkzaamheden elke week af te krijgen. Maar alle klussen waren leuk, interessant en niet overdraagbaar aan een van haar collega’s: zij moest en wou echt alles zelf doen!

Natuurlijk zag ze zelf in dat dit, zelfs met de beste wil van de wereld, niet ging passen. Ik kan haar leren efficiënter te werken, e-mail sneller te verwerken, betere keuzes te maken en meer concentratie vast te houden, maar mijn trukendoos houdt een keer op. En al deze werkzaamheden in de beschikbare uren toveren, dat lukt zelfs mij niet.

Weten is één ding, er naar kunnen en vooral willen handelen is iets heel anders. Nog niet bereid tot échte oplossingen probeerde Alice de kaasschaaf-methode: een beetje werk delegeren, een beetje werk maanden vooruit schuiven, een beetje werk gewoon niet meer doen. Op allerlei manieren werd er geschoven om te proberen tijd te winnen. Alle kleine beetjes helpen, maar niet genoeg om haar werkzaamheden te laten passen in de tijd.

En toen? Ineens viel het kwartje. Met pijn in het hart had Alice besloten om een van haar grotere projecten af te stoten. De kaasschaaf had niet geholpen, het was tijd voor een serieuze ingreep.
Met timemanagement ben je vaak bezig met een kaasschaaf: op verschillende terreinen leer je zaken efficiënter en sneller aan te pakken om her en der wat tijd te winnen. Veel belangrijker is zelfmanagement: leren de keuzes te maken die je écht helpen om te leven zoals jij dat wilt!

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarKaasschaaf of hakmes?