Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Ik doe het niet meer

 

Het hoort er bij tegenwoordig: zeggen dat je het druk hebt. Ik betrap mezelf er ook geregeld op. Als iemand me vraagt hoe het met me gaat, dan is er niets heerlijker dan te kunnen zuchten ‘pfff druk’. Misschien is het heerlijk om even tegen je toehoorder te kunnen klagen. Misschien vind ik het stiekem lekker om te kunnen laten weten dat het goed gaat met me, want ten slotte gaat het als ondernemer pas goed met je als je het druk hebt (Toch? Of niet?). Óf ik wil mijn toehoorder niet vertellen hoe het écht met me gaat en ik maak me er van af met een standaard antwoord.

Hoe dan ook het begon me op te vallen dat hoe vaker ik uitriep dat ik het zo druk heb, hoe drukker ik me ging voelen! Als een soort self fulfilling prophecy. Ik begon zelf steeds meer te geloven dat ik het echt erg druk had. En ik begon gebukt te gaan onder mijn eigen gezucht en gepuf.

Dit blijkt inderdaad te kloppen. En gelukkig werkt ook het omgekeerde. Nu houd ik mezelf voor dat ik het lekker druk heb, dat het prima te doen is en dat ik tijd genoeg heb. Als iemand me nu vraagt hoe het gaat, zeg ik met een tevreden blik ‘lekker’ terwijl ik rustig door adem.

Het gekke is dat het nog steeds even druk is. Maar ik voel me rustiger. Ik máak me minder druk. De wereld is nog steeds hetzelfde, ik kijk er alleen anders tegen aan. En dat voelt een stuk lichter. Dus ik doe het niet meer: zeggen dat ik het druk heb!

Meer over hoe je je minder druk maakt en over hoe je het minder druk krijgt lees je in mijn nieuwe boek Grip op je stress.

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarIk doe het niet meer