Hoe maak je tijd voor jezelf?

Het ene moment zeg je echt te willen gaan sporten en het volgende moment vind je jezelf liggend op de bank. Of je hebt je juist voorgenomen om een avond te ontspannen en dan zeg je toch weer ja tegen een verzoek om over te werken of een vriendin te helpen. Hoe komt het toch dat het kiezen voor jezelf zo moeilijk is? En hoe vind je de tijd energie om goed voor jezelf te zorgen? Natuurlijk weet je wel dat je voor jezelf mag kiezen, maar het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe belangrijk is tijd voor jezelf eigenlijk? En hoe krijg je er voldoende van?

Tijd voor jezelf heb je nodig om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Tijd die je vrij kunt besteden aan jezelf, een hobby of aan je dierbaren. Om te kunnen ontspannen of te sporten, zodat je gezond en vitaal kunt worden en blijven.

Waarom is kiezen voor jezelf zo belangrijk?

Jouw fundament is een gezond lichaam. Denk aan een gebouw met een slechte fundering, dat is een recept voor problemen. Ook jouw successen en resultaten kun je alleen bereiken als je zo goed mogelijk in je vel zit. Energie is de sleutel tot jouw successen.

Om voldoende energie te krijgen om optimaal te presteren heb je meer nodig dan eten en slaap. Ontspanning, bewegen en sociale contacten zijn net zo belangrijk voor je balans en je gezondheid. Zorg ervoor dat al deze vijf elementen aanwezig zijn in jouw dagelijkse leven en met elkaar in evenwicht zijn. Zo ontstaat jouw energieschijf van vijf.

Uit: Grip op je stress – Annemiek Tigchelaar

Hoe lekkerder je in je vel zit, hoe meer plezier je beleefd aan je werk en alle andere aspecten uit het leven. Als je je gezond voelt, wordt alles een beetje leuker. Bovendien geeft gezond zijn je meer zekerheid dat je nu en in de toekomst voor jezelf, je gezin en je inkomen kan blijven zorgen.

Bij regelmatig bewegen worden er gelukshormonen aangemaakt.

Regelmatig actief zijn stimuleert zelfs de aanmaak van nieuwe hersencellen en uitlopers in de hippocampus, een gebiedje in je hersenen. Je geheugen verbetert door te sporten. Trainen voor een marathon is niet nodig, maar bij driemaal per week 45 minuten stevig doorwandelen, zien wetenschappers al deze groei. Genoeg reden om voor jezelf te kiezen, goed voor jezelf te zorgen en regelmatig te sporten lijkt me. Wat houdt je nog tegen?

Wat houdt je tegen?

Hoe kan het toch dat wanneer je je had voorgenomen om te gaan sporten, maar toch op de bank blijft liggen, dat je daar allerlei ‘goede redenen’ bij weet te verzinnen? Of andersom. Stel je wou op de bank relaxen, maar je gaat toch weer wat doen, dan weet je daar ook allerlei ‘goede redenen’ bij te bedenken. We kunnen op de een of andere manier altijd onze keuze voor onszelf goed praten. Ons eigen hoofd zit altijd vol argumenten die ons op dat moment goed uitkomen. Op deze manier rechtvaardig je je eigen keuze, zonder schuldgevoel.

Zo kom je er natuurlijk niet! Wat hierbij helpt is het stellen van duidelijke doelen en deze goed voor ogen houden. Dan kun je je keuzes afwegen in het licht van die doelen en dan kun je beter bepalen wat écht de juiste keuze is.

Mogelijk voel je je schuldig als je naast je drukke baan nog meer uren ‘inpikt’ voor jezelf en niet aan je gezin besteed. Misschien hoor je wel gemopper als je nog later thuis komt, omdat je eerst was gaan sporten. Of juist als je ’s avonds de deur uit gaat.
Kies jij eerder voor een ander dan voor jezelf? Waarom? Vaak is nee-zeggen tegen die ander lastiger dan nee-zeggen tegen jezelf. Raar eigenlijk! En dus help je die gezinsleden, collega of vriendin en schiet de tijd voor jezelf er weer bij in. Denk vaker aan het zuurstofmasker in het vliegtuig. De stewardess leert je altijd om die eerst bij jezelf op te doen en daarna pas anderen te helpen. Want je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt!

Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt!

Heb je geen energie om te gaan sporten? Ja, zo blijf je rondjes draaien en kom je er natuurlijk niet. Je hoeft geen marathon te lopen, je hoeft niet te winnen. Je hoeft alleen maar te beginnen. Spannend om te beginnen? Natuurlijk, dat kan ik me voorstellen, maar laat je niet tegenhouden door angst voor tegenslag, terugval of teleurstellingen. Accepteer dat er tegenslag is, dat hoort bij het leven, maar geef niet bij voorbaat op. Begin!

Hoe kun je meer bereiken?

Hoe kun je het resultaat dat je wilt bereiken vergroten? Een mooie manier om naar het verwachte resultaat te kijken is gebruik maken van het Triade model. Dit model luidt: Resultaat = Motivatie * Capaciteit * Gelegenheid. Hoe groter je motivatie, capaciteit en gelegenheid, hoe groter je resultaat zal zijn. Dat betekent dat wanneer één van deze factoren laag scoort, je resultaat laag zal zijn.

Triademodel: resultaat = motivatie * capaciteit * gelegenheid

Motivatie = het gedrag willen vertonen
Capaciteit = het gedrag kunnen vertonen
Gelegenheid = omstandigheden die het gedrag mogelijk maken, bijvoorbeeld voldoende tijd, middelen of sociale omstandigheden.

Hierbij is je motivatie leidend: een hogere motivatie blijkt een sterk punt om een groter resultaat te behalen. Zorg dus dat je voldoende gemotiveerd bent om aan jezelf te werken en tijd voor jezelf vrij te maken. Maak het leuk, gezellig, uitdagend, afwisselend, prikkelend of juist relaxed genoeg om eraan te beginnen, maar vooral ook om het vol te houden.

Kijk naar de factoren van het Triade model en bepaal wat jij kunt doen om je gewenste resultaat te vergroten. Hoe kun jij je motivatie, capaciteit of gelegenheid vergroten?

Zo maak je meer tijd voor jezelf

Hup, maak zin, vergroot je motivatie!
Zoek activiteiten die je leuk vind en zoek uitdagingen die bij je passen. Maak het laagdrempelig, maak het minder groot of moeilijk voor jezelf, het is geen straf. Misschien heb je vaak geen zin om te gaan sporten, maar herken je dat je altijd weer thuis komt met een goed gevoel? Gewoon gaan dus! Zorg voor een positieve mindset. Soms helpt het om jezelf uit te dagen met bijvoorbeeld een activity tracker, zo’n sporthorloge, om bij te kunnen houden hoeveel je hebt gedaan en of je conditie vooruitgaat.

Onthoud dat sporten een middel is en geen doel op zich. Het is een middel om goed voor jezelf te zorgen en je doelen te behalen. Heldere doelen stellen, is trouwens ook een goed idee.  Met doelen stellen wordt alles makkelijker. Met doelen maak je eerder tijd vrij voor het sporten. Je hebt de juiste motivatie om je doel binnen een bepaalde tijd te behalen. Zo heb je dus ook meer tijd om goed te sporten. Doelen geven je focus. Met een doel voor ogen, maar je sneller de juiste keuzes. Zie een vitaal en gezond leven voor je en ga ervoor! Geef jezelf prioriteit en gun jezelf tijd om aan jezelf te werken. En vergeet niet om jezelf een complimentje te geven als je tijd hebt vrijgemaakt en hebt gewerkt aan je eigen gezondheid.

Je kan het! vergroot je capaciteit,

Capaciteit gaat over de benodigde kennis, vaardigheden en fysieke mogelijkheden om iets uit te voeren. Ken je, kun je en kan je het? Heb vertrouwen in jezelf en je lichaam. En misschien kun je niet alles, dat geeft niets, elk stapje dat jij zet om beter voor jezelf te zorgen en beter voor jezelf te kiezen telt!

Denk niet in problemen, maar in mogelijkheden (niet dippen, maar dimmen).

Met voldoenden gelegenheid gaat het je zeker lukken!
Plannen, plannen, plannen. Een goede tip om tijd vrij te maken voor jezelf of om te sporten is je momenten plannen. Plan het liefst vaste momenten in de week. Structuur en regelmaat zijn de bouwstenen van doorzettingsvermogen. Alleen vertrouwen op je wilskracht is niet genoeg. Je hebt helaas geen onuitputtelijke bron van doorzettingsvermogen, na een zware dag is de koek op. Je hebt een strategie nodig om het écht te gaan doen en vol te kunnen houden. Maak een afspraak met een vriendin om te gaan sporten als stok achter de deur of leg ’s ochtends al je sportkleding klaar. Het helpt je om je dingen te doen met net wat minder moeite. Hou in je planning rekening met je eigen ritme. Ben je een ochtendmens en heb je ’s avonds geen puf meer over? Sport dan ’s ochtends of ’s middags direct vanuit je werk.

Wil jij graag meer tijd maken voor jezelf? Ik geef je graag een duwtje in de rug middels persoonlijke stress coaching.

Door Annemiek Tigchelaar