Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Het schoenenrek: een les in loslaten

Hoe vaak heb ik wel niet gezegd ‘stop je schoenen in het schoenenrek’? Talloze keren. Om moedeloos van te worden. Onze Bas is 12 jaar en echt oud genoeg om zijn schoenen bij thuiskomst in het rek te stoppen. Hij weet het, hij kan het, maar hij doet het niet. Zijn schoenen staan er altijd voor. En ik ergerde me dood!

Eerst het goede nieuws. Bas houdt van lekker buiten spelen en doet bij thuiskomst netjes zijn schoenen uit. Check. Hij zet ze netjes neer, zodat we er niet over struikelen op de deurmat. Check. Maar hij plaatst ze niet in het schoenenrek.

Ik heb van alles geprobeerd. Er is een ruim schoenenrek direct naast de deur. Ik heb regelmatig zijn schoenen verstopt om hem een beetje te plagen. En als er een verzameling van 3 paar schoenen voor het rek stond, dan maande ik hem om het op te ruimen. Maar niets hielp.

Wiens probleem is dit nou? Duidelijk niet dat van Bas. Ineens zag ik het. Dit is mijn probleem. Ik maak me druk. Ik erger me. Al jaren. En waarom eigenlijk? Om een paar schoenen! Ik heb jarenlang tevergeefs geprobeerd om hem iets te leren, want ik dacht dat dat mijn rol als ouder was, maar ik zag niet dat ík hierin iets te leren heb. Ik kan iets van Bas leren: lekker buiten spelen, vrolijk thuiskomen en je niet druk maken om schoenen.

Loslaten
Bas gaf mij een kostbare les in loslaten en me niet zo druk maken. Als ik nu zijn schoenen zie staan, glimlach ik in mijzelf. Ik bedenk dat hij lekker buiten is geweest en ruim met liefde zijn schoenen op. En weet je wat het mooiste is? Hij doet het steeds vaker zelf! Ik kijk uit naar mijn volgende les in loslaten. Wat zou jij willen leren loslaten?

(geplaatst met Bas zijn toestemming)


Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarHet schoenenrek: een les in loslaten