Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Herken jij de symptomen van stress?

“Je ziet het pas als je het door hebt!” zei Johan Cruijff, en deze uitspraak geldt zeker voor stress. Maar al te vaak negeren we de symptomen van stress tot we echt niet meer verder kunnen. Want wie zegt er nou nooit tegen zichzelf: “Ik heb nu geen tijd voor rust, ik moet deze deadline halen”, “Het is vast gewoon tijdelijk” of “Ik heb geen keus – het moet toch echt allemaal gebeuren!”.

Dat is helemaal niet gek. We willen immers allemaal presteren. Sneller, beter, meer. Alleen… komen steeds meer mensen met een burn-out thuis te zitten. Er weer bovenop komen kost dan veel tijd en energie, soms zelfs jaren. En waarom zou je wachten tot het zo ver is, als je stress al heel goed vóór die tijd kunt behandelen?

Maar om stress te kunnen behandelen, moet je het natuurlijk wel herkennen. En dat is nog niet altijd even makkelijk. Hieronder noem ik alvast vijf symptomen van stress:

  • Je hebt het gevoel dat je te veel moet doen in te weinig tijd;
  • Je vindt dat je te weinig waardering of steun krijgt voor wat je allemaal doet;
  • Je voelt je niet serieus genomen;
  • Je hebt het gevoel dat er meer werk is dan mensen om het werk uit te voeren;
  • Je loopt vaak uit je planning.

Zijn deze symptomen herkenbaar? Dan zou het wel eens kunnen dat je te maken hebt met stress. Hoe sterk jouw stress is, is natuurlijk niet zo te zeggen. Maar het is wel belangrijk dat je goed naar jezelf luistert. Voel je je gejaagd of doe je je werk met een slecht gevoel? Dan is het tijd om aan de bel te trekken!

Dit zijn slechts vijf symptomen, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Voor werkgerelateerde stress heb ik een gratis werkdrukscan ontwikkeld. Interesse? Download ‘m hier en ontdek hoe hoog jouw werkdruk is!

 

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarHerken jij de symptomen van stress?