Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Heb je het druk of maak je je druk?

Je bent druk, druk, druk. Stel je zelf dan eens de vraag ‘Héb ik het nou zo druk, of máak ik mijzelf zo druk?”. Dat is een groot verschil!

De meesten van ons hébben het druk. Een volle agenda, veel te doen, binnenstromende e-mails en veeleisende collega’s, klanten of familieleden maken dat we veel te doen hebben. Wat hierbij helpt is wat ik het ‘ouderwetse’ timemanagement noem: overzicht in wat je moet doen, prioriteren (keuzes maken!) en plannen. Dat is meestal niet gemakkelijk, maar helpt je wel om te weten wat je precies moet doen op een dag en om er voor te zorgen dat je dat ook gedaan krijgt. Begin met een goed overzicht in wat je precies moet doen en maak keuzes in wat je wanneer gaat doen.
Nou is het druk hebben meestal niet zo’n probleem. Het wordt lastiger als je je ook druk voelt, als je onrustig bent in je hoofd en stress ervaart bij de lange lijst aan taken die op je ligt te wachten. Nóg erger wordt het als je je daar ook druk bij gaat máken: als je je drukker maakt dan nodig. Het gaat hierbij om de druk die je jezelf oplegt. Bijvoorbeeld als jij van jezelf vindt dat alles eigenlijk vandaag af moet en het liefst ook nog eens perfect. Of als je vindt dat je anderen niet teleur mag stellen, je niet om hulp mag vragen en al helemaal geen nee mag zeggen tegen verzoeken.
Gelukkig kun je aan de ‘druk maken’ zelf veel doen, maar het is wat vager dan het opstellen van concrete takenlijstjes of het maken van een planning die je hielpen om het minder druk te hebben. Dit druk maken zit erg tussen je oren en daar moet het ook weer tussen vandaan: loslaten dus! Dat doe je door kritisch te zijn op je eigen gedachten en jezelf vragen te stellen. Van wie moet dat af vandaag? Waarom is goed niet goed genoeg voor mij?
Of je het nou druk hébt, je druk máakt of allebei, er is één ding echt belangrijk: leer te kiezen voor wat er echt belangrijk is voor jou. Meestal is dat niet je werk, maar jezelf en je privé leven. Alleen door echt bewuste keuzes te maken, kun je stoppen met druk, druk doorrennen als een kip zonder kop en kun je tijd vrij maken voor de dingen die er echt toe doen!
Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarHeb je het druk of maak je je druk?