Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Even niets, neem een pauze

Er wordt meer tijd verknoeid met werken dan met niets doen.

(C. Buddingh)

Heb jij het druk? En gun je je in de hectiek van de dag geen pauzes? Lees dan gauw verder!

Een goede eerste stap naar meer rust is het rustiger aan doen en rust nemen. Rust nemen is iets dat je prioriteit zou moeten geven. Je denkt dat je er geen tijd voor hebt, maar het maakt je een stuk productiever als je geregeld rust neemt. Even nietsdoen, een denkpauze, rondwandelen en je ontspannen zijn van groot belang om je hersenen tot rust te laten komen. Je hersenen kunnen dan alle prikkels en informatie verwerken en hierdoor ontstaat er in je hoofd ruimte voor nieuwe ideeën, frisse inzichten en creativiteit. Niet voor niets komen de beste invallen vaak onder de douche, op de bank of in bed! Op dat moment heeft je hoofd de ruimte om de beste ideeën naar boven te laten borrelen.

Pauze
Durf zo nu en dan even niets te doen. Snel achter je bureau een boterham eten maakt je later op de dag minder productief en verhoogt de kans op fouten. En dat terwijl je dacht tijd te besparen! Pauzes mogen ook piepklein zijn. Heb je niet eigenlijk veel vaker een mini-pauze verdiend? Neem na elke klus even een kleine break. Gebruik daar bijvoorbeeld een zandloper van 3 minuten bij. Als je naar het vallende zand tuurt, zul je merken dat 3 minuten een eeuwigheid kan lijken. Of staar even naar buiten. Het voordeel is bovendien dat je hoofd zich ondertussen opmaakt voor de volgende klus, waar je weer fris en met volle concentratie aan kunt beginnen (in plaats van door te rennen als een kip-zonder-kop).

Hoe lang moet een pauze eigenlijk duren? Vroeger was de koffiepauze standaard 15 minuten. Maar dat lijkt nu eerder een zee aan verloren tijd. Goed nieuws: je hebt maar kort rust nodig om even bij te komen. En dan bedoel ik niet een sprintje van 10 seconden naar het koffieapparaat. Een minuut of 5 om rond te lopen, iets te eten of even naar buiten te staren is genoeg.

Uit: Grip op je stress van Annemiek Tigchelaar (uitgeverij Thema, 2017). In het boek Grip op je stress vind je de pauze dobbelsteen die je helpt om meer en leukere pauzes te nemen.

 

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarEven niets, neem een pauze