Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Drie redenen waarom plannen zo lastig is

Hoe komt het toch dat mensen zo veel moeite hebben met plannen? Ik geef je drie redenen. Herken je ze?

Geboren zonder horloge

In mijn lezingen vertel ik vaak dat we niet geboren zijn met een horloge om. Tijd in de zin van uren en minuten is ongeveer 4500 jaar geleden ‘uitgevonden’. De eerste klok deed echter pas zijn intrede in de 17de eeuw. Sinds de industrialisering, toen mensen moesten in- en uitklokken in de fabriek leven we met klokken en horloges. We leven dus betrekkelijk kort met kloktijd. Geen wonder dat we zo slecht zijn in het inschatten van de tijd, dat is één van de redenen dat het maken van een planning zo lastig is, maar er speelt meer.

Tijdsoriëntatie

Tijd is een democratisch gegeven – het is voor iedereen evenveel, namelijk 24 uur per dag. Hoe komt het dan dat de één meer bereikt op een dag dan de ander? Je moet daarvoor allereerst weten wat je tijdoriëntatie is. Philip Zimbardo heeft hierover een interessante theorie ontwikkeld. Hij deelt mensen in groepen in. Een deel leeft in het verleden. Dat kan op een positieve manier zijn, door je de leuke dingen te herinneren en familietradities in ere te houden, of op een negatieve manier, door je te focussen op wat er fout is gegaan. Een deel leeft in het heden, op hedonistische wijze met een ‘pluk de dag’-mentaliteit zonder je bezig te houden met consequenties, of op fatalistische wijze door te denken dat we gedoemd zijn en je toch niks kunt veranderen aan wat er gebeurt. De laatste groep leeft in de toekomst, waarbij de positieve mensen vooruitdenken en plannen maken en de negatievelingen zich richten op het leven na de dood. Je tijdoriëntatie verklaart waarom sommige mensen altijd te laat komen (leven in het heden) of juist sterk bezig zijn met dingen plannen (leven meer in de toekomst).  Als je je eigen tijdoriëntatie kent en die van de mensen om je heen, begrijp je jezelf en elkaar beter.

Werkdag gaat door de versnipperaar

De hedendaagse maatschappij maakt het echter moeilijk om te plannen, doordat alles steeds sneller gaat. Nog maar weinig mensen hebben hun hele leven dezelfde baan, partner en huis. Vaste ritmes vervagen. We worden continu gestoord, door e-mails, internet, sms’jes, enzovoorts. Je kunt nu wel iets plannen, maar dat kan morgen alweer achterhaald zijn. Je werkdag gaat door de versnipperaar: in plaats van één project doe je nu eens dit en dan weer dat.

Je ziet dat er veel speelt bij het maken van een juiste planning die voor jou werkt. Timemanagement helpt je om daar efficiënt mee om te gaan.

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarDrie redenen waarom plannen zo lastig is