Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Basis timemanagement: werken vanuit een fundament

Een fundament kun je zien als een stevige basis, een solide ondergrond. Daar kun je op steunen. Je kunt er op bouwen. En zonder goed fundament zal je bouwwerk scheef groeien of zelfs in elkaar storten! En zo is het ook met jouw werkdag: zonder stevige ondergrond zal je werkdag zich niet optimaal vormen. Mislukt je timemanagement, gaat er tijd verloren en kun je niet de zaken doen die je eigenlijk had moeten of willen doen.

Er zijn meerdere zaken die je zou kunnen zien als het fundament van jouw werkdag. Ik noem er vier:

1) Een goede gezondheid
Zonder een gezond lichaam en een rustige geest kun je niet goed presteren. Zorg voor voldoende rust en goede brandstof zodat je lichaam goed zijn werk kan doen. Wellicht heeft jouw bedrijf al aandacht voor de vitaliteit van de medewerkers?

2) Een prettige werkplek
Een fijne stoel, een lekker kopje koffie, een opgeruimd bureau, rust om je heel en een computer die behoorlijk werkt. Het lijkt zo simpel, maar het is cruciaal om goed te kunnen presteren!

3) Overzicht
Als er iets is dat rust geeft dan is het overzicht. Helder hebben wat je precies moet doen en wat er van je verwacht wordt is de basis van goed timemanagement. Duidelijkheid in wat je vandaag moet doen. Om je taken op orde te krijgen gebruik je een takenlijst. Zie een takenlijst als een boodschappenlijst: je hoofd kan niet alles onthouden en als je er geen gebruikt, is de kans groot dat je met de verkeerde producten thuiskomt. Gebruik één takenlijst. Liefst digitaal, bijvoorbeeld de functie Taken in Outlook. Of gebruik een app zoals Todoist of Microsoft To Do. Deze zijn te gebruiken op al je apparaten (pc, telefoon, tablet) en kunnen integreren met Outlook. Lees ook over de gouden timemanagement regel.

4) Ritme in je werk
Vroeger luidde het devies: Rust, Reinheid, Regelmaat. En zo gek was dat nog niet. Ritme geeft rust. Dat is ook in je werk zo. Als je bepaalde werkzaamheden op een vast moment in de week doet, hoef je je daar de rest van de week geen zorgen meer om te maken. Door vaste werkzaamheden een vast moment in de week te geven, krijg je:

  • overzicht in je werkzaamheden
  • voldoende tijd voor je werkzaamheden
  • ritme in je werk
  • meer rust
  • grip op je tijd en timemanagement

Natuurlijk, ik hoor je denken, er komt altijd van alles tussen door. Ik weet het. De dagelijkse praktijk is weerbarstig. Maar zie zo’n vast rooster als een soort kapstok waar je je werkdag aan op hangt. Het is je basis. Natuurlijk kunnen er zaken tussendoor komen, maar je kunt altijd weer terug keren naar je basis. Wil jij ook ritme in je werk? Plan dan vaste werkzaamheden in je digitale agenda in met een Terugkeerpatroon.

Nu je fundament staat kun je de rest van je werkdag erop bouwen.
Heb je een zetje nodig bij het bouwen van jouw fundament? Ik help je graag! Je leest hier hoe ik dat doe.

Door Annemiek Tigchelaar

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarBasis timemanagement: werken vanuit een fundament