Blogs

Inspiratie voor grip op je tijd stress en e-mail

Altijd in de hoogste versnelling

Je kent ze vast: mensen die veel en veel te veel werken. Elke dag overwerken en ook in het weekend het werk niet naast zich neer kunnen leggen. Voor een werkgever wellicht ideale werknemers, want zeg nou zelf: werknemers met meer hart voor de zaak zijn nauwelijks te vinden. Maar gelukkig vindt toch niet elke werkgever dit een ideale situatie.

Zo werd ik onlangs door een middelgroot ICT bedrijf gevraagd om twee van hun medewerkers te coachen om te voorkómen dat ze omvallen. Super! Ik doe niets liever en ga enthousiast met de heren aan de slag. Chris en Jonathan (niet hun echte namen uiteraard), zijn beiden begin dertig reuze druk met hun werk. Ze zijn accountmanager en de enigen in hun bedrijf die alles van hun product afweten, er zijn dus geen collega’s die kunnen bijspringen. En als goede accountmanagers betaamd, hebben ze veel oog voor de klant, reageren ze snel op alle binnenkomende vragen en lopen ze het vuur uit hun sloffen.

Fijn natuurlijk, maar het thuisfront moppert, sporten schiet erbij in, slapen soms ook en het onrustige gevoel dat je werk nooit – echt nooit – af is, knaagt.

Wat kan ik hieraan doen? Leren beter prioriteren? Meer plannen? Uiteraard. Dat is een goede start, maar met alleen maar timemanagement komen we er niet. Het gaat hier meer om mindset, je eigen overtuigingen en durven kiezen voor jezelf boven de klant.

Een goede oefening die daarbij helpt, is de 100 punten oefening uit mijn boek Grip op je stress (uitgeverij Thema):

100 punten
Stel, je hebt 100 punten te verdelen over alles wat belangrijk is in je leven. Voor je gezin, sporten, hobby’s, vrienden, (vrijwilligers)werk, levensbeschouwing, enzovoort. Verdeel deze 100 punten over al deze aspecten op een voor jou ideale manier.
Een aspect dat vaak vergeten wordt, is de ‘ik-tijd’: de tijd waarin je voor jezelf zorgt en tijd maakt voor jezelf. Dit aspect is heel belangrijk, maar sneeuwt gauw onder. Vergeet niet het ook een plek te geven.
Klopt deze verdeling met hoe je daadwerkelijk je tijd verdeelt? Vul dat ook in.
Aspect in mijn leven              Ideale verdeling                    Daadwerkelijke verdeling
*
*
*
*
*
*
*
Totaal                                             100                                             100

Wat valt je op? Waar ben je uit balans? Ben je tevreden met het aantal uren dat je (over)werkt? Kom je voldoende aan je rust toe en heb je voldoende tijd voor jezelf en je dierbaren?

Deze oefening, onze coachingsgesprekken en vele andere (praktische)oefeningen hielpen Chris en Jonathan om de juiste balans te vinden, meer tijd voor zichzelf te nemen én om beter hun werk te kunnen doen! Meer oefeningen lees je in mijn boek Grip op je stress (uitgeverij Thema)

Deel dit bericht:
Annemiek TigchelaarAltijd in de hoogste versnelling